Selasa, 28 November 2017

3 Tips Memilih Coklat Yang Baik



Pemilihan coklat yang baik adalah perkara yang pertama perlu dilakukan sebelum menghasilkan coklat buatan tangan yang berkualiti. Menurut pakar coklat, ciri-ciri coklat yang bagus boleh dinilai dari segi permukaan coklat yang licin dan berkilat, bau coklat yang jelas, rasa coklat yang lembut dan mudah cair di dalam mulut dan bunyi ‘snap’ apabila coklat dipatahkan. Jadi, untuk menghasilkan coklat yang sedemikian, pemilihan coklat yang betul adalah penting sebelum memulakan proses pembuatan coklat buatan tangan.
1.     Pastikan coklat yang anda gunakan mengandungi 40% atau lebih cocoa solids.
Kandungan cocoa solids yang tinggi akan meningkatkan lagi rasa koko dalam coklat yang digunakan.
2.     Jika menggunakan coklat Couverture, kandungan cocoa butter dalam coklat tersebut seelok-eloknya mengandungi 32% atau lebih.
Kandungan cocoa butter yang tinggi akan membuatkan coklat tersebut mudah cair dan lembut bila berada didalam mulut.
3.     Pastikan cocoa butter tersenarai sebagai bahan kandungan dalam coklat putih.
Coklat putih kebiasaannya gabungan gula, pepejal tenusu dan pelbagai jenis lemak (bukan cocoa butter). Untuk mendapatkan coklat putih yang berkualiti, cari cocoa butter sebagai salah satu kandungan coklat tersebut kerana cocoa butter akan memberikan rasa kecoklatan pada coklat putih tersebut.
Terdapat banyak coklat berkualiti berada dipasaran yang boleh anda cuba. Tapi ada 2 coklat yang saya cadangkan kepada anda untuk anda cuba.
     1.      Lindt Excellence 70% Cocoa                              



2.      Tudor Gold Dark Chocolate 55% COCOA
 



Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Selamat Datang

Semua produk Monggo alami dan hampir seluruh kemasannya menggunakan kertas daur ulang dan kertas bersertifikat FSC. Monggo mengurangi...